predstavitev  ¦  seznam rastlin  ¦  triglavske cvetke ¦   narava  ¦  Velo polje  ¦  o projektu   
Triglavski narodni park  ¦  Natura 2000 v Sloveniji


Triglavske cvetke

TRIGLAVSKA ROŽA - ROŽA MOGOTA

Blazinasta rast in goste srebrnosive dlačice po listih ji lajšajo življenje v skalovju. Kratka olesenela stebla nosijo običajno po en cvet. Venčni listi so beli ali rožnati, včasih tudi rdeči. Po obliki so narobe jajasti. Kot pripoveduje zgodba, je triglavska roža zrasla iz kapljic krvi ranjenega Zlatoroga. Ko jo je použil, je ozdravel. Spominja nas na človekov pohlep in neuničljivo moč narave.


TRIGLAVSKA NEBOGLASNICA

je v blazinicah rastoča cvetnica s številnimi brezcvetnimi listnimi rozetami. Listi so bleščeči in svilnato dlakavi. Cvet diši po cimetu. Julius Kugy jo je imenoval nebeški sel, saj so njeni nebesno modri cvetovi kot koški neba na grušču in v skalnih razpokah. Haquet jo je krstil z imenom triglavska spominica, vendar so botaniki kasneje ugotovili, da je drugačna od spominic.


TRIGLAVSKI SVIŠČ

zraste od 3 do 6 cm visoko. Ima gosto olistane poganjke , na katerih se razvijejo opojno modri cvetovi. Raste po kamnitih tratah, drobnem grušču in skalnih razpokah alpskega pasu. Podoben je spomladanskemu svišču ali zaspančkom. Triglavski svišč je razširjen po Južnih Alpah, klasično nahajališe, kjer ga je Haquet prvi znanstveno opisal, pa je južno pobočje Triglava.


TRIGLAVSKI DIMEK

je rumenocvetna visokogorska rastlina. Med ostrim grušem zraste na kratkem steblu velik košek, socvetje jezikovih cvetov. Nagubani krpati zeleni listi spominjajo na regrat. V delu o Kranjskih alpskih rastlinah je Haquet o triglavskem dimku zapisal: Raste na gori Triglav, kjer ta postaja leden, tukaj pa seveda na vlažnih krajih; dobi pa se tudi v okoliških Alpah. Na Ledinah je klasino nahajališe.


Društvo JARINA Bohinj
jarina.bohinj@europe.com