predstavitev  ¦  seznam rastlin  ¦  triglavske cvetke  ¦   narava  ¦  Velo polje  ¦  o projektu   
Triglavski narodni park  ¦  Natura 2000 v Sloveniji

Botanični vrtec B.Hacqueta Velo polje

Letos (2003) mineva četrt stoletja, odkar si je nekaj zagnanih ljubiteljev planinskega cvetja v okviru Gorske straže Planinske zveze Slovenije zamislilo mali botanični vrt pod Triglavom. Pisalo se je leto 1978, ko smo v dolini ravno praznovali dvestoletnico prvega vzpona na našo najvišjo goro. Gorsko cvetje, nedvomno izjemen okras skalnatega Zlatorogovega kraljestva, nas vedno preseneča v svojih drobnih lepotah: barvah, oblikah in vonjavah. Toliko cvetoče lepote, zbrane na tem majhnem hribu nad planinsko kočo, najdemo le malokje.

Botanični vrtec, čeprav tako blizu ene najbolj prometnih gorskih poti v Julijcih, je ostal skrit mnogim obiskovalcem. Vendar le odkrit lahko služi svojemu namenu: spoznavanju, obudovanju in spoštovanju narave pod Triglavom.
Društvo Jarina je stanje vrtca zadnjič pregledalo v letu 2014. Postavljene so bile nove tablice in delno urejene poti. Obisk na lastno odgovornost.

B.HACQUET
(1739 - 1815)

Bretonski razsvetljenec in humanist. Več let je deloval na slovenskem. Bil je pronicljiv opazovalec narave z obsežnim znanjem iz geologije, mineralogije, kemije in botanike. Leta 1777 se je povzpel v dolino Triglavskih jezer in na Mali Triglav. Pod Triglavom je odkril in opisal štiri cvetnice, ki se imenujejo po Triglavu.


Društvo JARINA Bohinj
jarina.bohinj@europe.com